Appelmelasse

Schothorst Feed Research : “ Zeer goed bruikbaar in rund-­‐ en paardenvoeders”

Appelmelasse is een visceus, donker bruine vloeistof dat ontstaat bij de productie van vruchtensap en bevat een hoog aandeel suikers ( o.a. fructose en glucose).

Positieve lijst van diervoeder middelen No 6.05.03 appelmelasse EU catalogus voedermiddelen ; IDTF nummer: 30433

Parameter Eenheid gemiddeld Parameter eenheid Gemiddeld
           
Droge stof g/kg 700 Zet tot g/ kg ds 0
           
Vocht g/kg 300 SUI g/ kg ds 570
           
Ras g/kg ds 100 Fructose g/ kg ds 300
           
RE g/ kg ds 3,3 Glucose g/ kg ds 230
           
Rvet g/ kg ds 0,6 Sucrose g/ kg ds <20
           
RC g/ kg ds < 0,7 Maltose&Lactose g/ kg ds <20
           
      Raffinose g/ kg ds <20
           
Viscositeit 20° C mPas 670 pH (30°Bx,20°C)   3,5
           
           
Parameter Eenheid gemiddeld Parameter eenheid Gemiddeld
           
Ca g/kg ds 0,4 Fe mg/ kg ds 90
           
P g/kg ds 0,9 Cu mg/ kg ds < 1
           
Mg g/kg ds 1,0      
           
K g/ kg ds 10      
           
Na g/ kg ds 22      
           
Sulfaat (SO4) g/ kg ds 43      
           


Parameter Eenheid gemiddeld
     
VEM g/kg ds 895
     
VEVI g/kg ds 962
     
FOSp g/kg ds 713
     
OEB g/ kg ds -­‐73
     
DVE g/ kg ds 52
     

( berekening Schorst Feed Research)

Positieve punten van appelmelasse:

  1. Het hoge aandeel van suikers. Het aandeel van suikers isgemiddeld 57% in de droge stof.
  2. Overweldigende smaak van appelmelasse door het hoge aandeel suikers bestaande uit fructose en glucose. Fructose is 1,5 zoeter dan glucose.
  3. Appelmelasse bevat meer fructose en minder glucose dan bijv. suikerbiet melasse. Glucose is een soort suiker dat sneller in het bloed komt en geeft een hogere glycemische waarde dan fructose. Om een lage glycemische waarde in het voer te bereiken kan daarom gekozen worden voor appelmelasse in plaats van suikerbiet of suikerriet
  4. Appelmelasse heeft een lage viscositeit en daardoor makkelijk verpompbaar.
  5. Appelmelasse bevat appelzuur. Appelzuren stimuleren de pens bacteriën van de koe. De belangrijkste is de Selenomonas ruminantium. Deze bacterie is in staat om melkzuur om te zetten in propionzuur. Deze omzetting voorkomt de daling van de pH waarde in de pens van de koe en voorkomt pensverzuring. Naast de eigenschap om pensverzuring tegen te gaan heeft appelzuur een positieve werking op de penswerking en melkproduktie.
  6. Appelzuur heeft een positieve werking op de darmflora bij eenmagigen bijvoorbeeld bij vleesvarkens (25-­‐40 kg). Appelzuur heeft een positieve invloed ter voorkoming van diarree bij opfokkalveren voordat volledige pensontwikkeling heeft plaats gevonden.
  7. Het lage aandeel aan kalium. Het aandeel van kalium is duidelijk lager dan in riet-­‐ of bietmelasse of vinasse.
  8. Het lage aandeel aan ijzer. Het aandeel is duidelijk lager dan riet-­‐ en bietmelasse en vinasse.

Transport : Aflevering van gemiddeld 25 ton per transport

Houdbaarheid : 6 maanden na produktiedatum

Bewaren: Koel en droog bewaren ( 15-­‐25 ° C, maximaal 60% relatieve luchtvochtigheid)

Doelgroep : petfood en diervoeder.